...
Forside / Teknologi & Gadgets / Introduktion til Smart Home
smart home, house, technology-3574541.jpg

Indholdsfortegnelse

I manges øjne er jeg en smart guy og lidt af en tech/gadget nørd, så det kom ikke som en overraskelse for nogen da jeg begyndte at gå op i smart udstyr, og begyndte at skabe mig et smart home. Efter at have leget med dette, og set “lyset” af hvor sjovt og sejt det kan være, vil jeg gerne dele det med jer! I skal dog ikke spørge min kæreste, hvad hun synes om min hobby, for selv om hun synes, at en del af det øger komforten og er smart, så synes hun bestemt, at det smarte har overtaget vores hjem.

Hvad er et Smart Home?

Et smart home er den nyeste teknologi, der giver dig mulighed for at styre dit hjem på få sekunder, imens du sidder eller ligger bekvemt. Det er ikke kun smart, men det er også for mange en måde at reducere dine omkostninger, samtidig med at du gør dit hjem mere sikkert og komfortabelt.

Med et smart hjem kan du styre mange af  dine husholdningsapparater, belysning og klimaanlæg via en smartphone eller tablet. Du kan også indstille forskellige automatiske funktioner, hvilket gør det lettere at styre dit hjem, uanset hvor du måtte være.

Du kan også tilføje forskellige sikkerhedsfunktioner til dit smarte hjem, såsom kameraer, bevægelsessensorer og låse, der giver dig en ekstra sikkerhedsbarriere.

Smart home er ikke kun praktiske, de kan også være sjove! Du kan installere forskellige typer af underholdning, såsom musikstreaming, spil og video, som du kan styre fra din mobilenhed.

Så hvis du leder efter en måde at gøre dit hjem mere sikkert og komfortabelt, samtidig med at du sparer tid og penge, er et smart home lige noget for dig!

Hvilke typer smart udstyr findes der?

Hvad er definitionen egentlig på smart udstyr?
Definitionen på smart udstyr er: “En smart enhed er en elektronisk enhed, som normalt er i forbindelse eller kan forbinde til andre enheder eller datanet via forskellige dataprotokoller såsom Bluetooth, NFC, WiFi, 3G, osv., der kan fungere mere eller mindre interaktivt – og autonomt.”

Altså er det i princippet alt som kan kontrolleres via en smartphone eller andet internetbaseret. Oftest kan det kontrolleres på farten eller på afstanden, som når man tænder robotstøvsugeren fra arbejdet eller slukker for varmen, når man ikke er hjemme. 

Men hvilke typer af smart udstyr findes der? Eftersom alt kan være smart, vil jeg kun gennemgå de typer af produkter, som er de mest populære.

Smart Belysning

De fleste kender nok til Philips Hue eller IKEA Trådfri, og jeg vil da også indrømme at det er her min egen afhængighed startede.

Smarte pærer og styresystemer giver dig mulighed for at styre belysningen i dit hjem via en app eller stemmestyring. Du kan slukke eller tænde lysene, justere lysstyrken og endda skifte farver for at skabe den ønskede atmosfære.

Lyset slukker når jeg forlader hjemmet, hvilket sparer strøm, og derudover kan jeg styre det hele fra min dejlige sofa. Lyset tændes automatisk når jeg kommer 10 meter fra lejligheden. Altså jeg kan decidere se det tænde i vinduet, når jeg kører ind på parkeringspladsen.

Derudover kan man koble det op til og synkronisere med f.eks. musik, ændre farven for at skabe forskellige stemninger og dæmpe det. 

Smarte termostater

En smart termostat kan automatisk justere temperaturen i dit hjem baseret på dine præferencer og rutiner. Det kan også give dig mulighed for at styre temperaturen fra din smartphone eller tablet, selv når du ikke er hjemme.

Personligt har jeg Netatmo Termostater, som jeg virkelig er glade for. Ikke nok med at de har sparet omkring 30 % af mit forbrug fra, hvilket ikke er helt dårligt, så kan jeg ligge i sofaen og skrue op for varmen. 

En anden ting er at varmen den slukkes, når jeg ikke er hjemme. Det finder den ud af via et geografisk område jeg har sat den til. Så når jeg bevæger mig +5 km. væk så slukkes der. 

Der er altid skønt varmt i lejligheden, men jeg sparer alligevel penge. Det koster selvfølgelig at komme i gang, men allerede på seks måneder, havde jeg sparet det ind igen.

Smarte sikkerhedssystemer

Smarte sikkerhedssystemer giver dig mulighed for at overvåge dit hjem og modtage beskeder, hvis der er noget, der ser mistænkeligt ud. Det kan omfatte kameraer, sensorer og smarte låse, der kan styres via en app.

Smarte højtalere og underholdning

Smarte højtalere og tv’er giver dig mulighed for at styre din underholdning med din stemme eller en app. Du kan afspille musik, se film, styre volumen og endda skifte kanaler uden at skulle bruge fjernbetjeningen.

Jeg tror vi alle kender til Google Chromecast, som tillader os at caste diverse ting og streaming op på vores tv, med et enkelt klik. Eller blot smart tv, som har gjort livet så meget nemmere og federe. Men også smart højtalere som Sonos er blevet noget af en dille. At kunne styre det fra telefonen eller endda via en stemmeassistent er jo helt vildt, og at det så er synkroniseret, og spiller den samme musik eller forskelligt musik i alle rum.  

Læs blandt andet mit blogindlæg: De bedste Google smart produkter til dit hjem i 2023

Robotstøvsugere:

En robotstøvsuger er en type smart udstyr, der automatisk kan rengøre dit hjem ved hjælp af avanceret teknologi og sensorer. De kan navigere rundt i rummet og finde og suge op støv og snavs, mens de undgår møbler og andre genstande. De kan også planlægge rengøringen og kan ofte styres og overvåges via en smartphone eller tablet app.

Fordelene ved en robotstøvsuger er, at de kan spare tid og kræfter, da de kan rengøre dit hjem automatisk, mens du er væk eller beskæftiger dig med andre ting. De kan også gøre et godt stykke arbejde med at holde dit hjem rent, da de ofte er udstyret med avancerede sensorer og filtre, der kan fange både støv og fint snavs.

Personligt har jeg en robotstøvsuger af mærket Irobot, men jeg har selv anbefalet mange af mine bekendte og venner at købe Xiaomi Roborock, da de er langt billigere og egentlig gør det virkelig, virkeligt godt. I virkeligheden bedre end den Irobot, som jeg har, selvom den var dyrere. Men det er jo en smagssag. Jeg skal i hvert fald købe en Xiaomi når min Irobot ikke kan mere. 

Læs eventuelt mine blogindlæg: Derfor skal du investere i en Robotstøvsuger og Sådan vælger du den rigtige robotstøvsuger.

Andet:

Hvis man går rigtig vidt, så findes der også mere avancerede produkter, som f.eks. smarte skærme og køleskabe, der kan hjælpe dig med at styre dine indkøb og fødevarer. Og så har vi de smarte hjemmebiografer, der kan hjælpe dig med at få det bedste ud af dine film- og tv-oplevelser. Smart opvaskemaskiner og ovne er også noget som ikke længere hører fremtiden til, men der er jeg endnu ikke nået til. Måske forhåbentlig en dag. 

Som du kan se, findes der mange typer af smart udstyr, der kan hjælpe dig med at holde styr på dit hjem, hvad enten du er der eller ej. Så hvis du er en af dem, der vil være smart, så tag et kig på alle de smarte produkter, der findes, og se, hvad der passer til dit hjem.

Hvordan kommer jeg igang med et smart home?

At komme i gang med et smart hjem kan virke overvældende, men det behøver ikke at være svært. Følg disse trin for at komme i gang med at automatisere dit hjem:

  1. Beslut hvilke funktioner du ønsker at automatisere i dit hjem. Det kan være belysning, varme, sikkerhed, underholdning eller andre funktioner.
  2. Investere i kompatible enheder og en central hub. En central hub er en enhed, der kan kommunikere med og styre andre enheder i dit smart hjem. Der findes flere populære hubs på markedet, som f.eks. Amazon Echo og Google Home.
  3. Download og installere apps til styring af enhederne. De fleste smarte enheder har en app, der kan hentes til din smartphone eller tablet, som giver dig mulighed for at styre og overvåge enhederne
  4. Konfigurer og automatisere dine valgte funktioner. Brug appsene til at konfigurere enhederne og automatisere de funktioner, du har valgt.
  5. Test og juster. Efter at have konfigureret og automatiseret dine valgte funktioner, kan det være en god idé at teste systemet og justere indstillingerne, hvis det er nødvendigt.

Det er vigtigt at undersøge og vælge kompatible enheder og systemer, så du kan få mest muligt ud af dit smart hjem. Det kan også være en god idé at starte med at automatisere få funktioner og derefter gradvist tilføje flere, så du kan få en forståelse for, hvordan systemet fungerer og hvordan det kan gøre dit liv lettere.

Jeg kommer til at lave mange flere artikler, guides og anbefalinger til Smart udstyr, så følg med på bloggen! 

Relaterede indlæg

Spændende indlæg fra andre kategorier