...
Forside / Sundhed / 7 tips til at kvitte røgen: En personlig guide til et vellykket rygestop

7 tips til at kvitte røgen: En personlig guide til et vellykket rygestop

cigarette, breaking, quit-6161023.jpg

Indholdsfortegnelse

Beslutningen om at kvitte røgen er en af de sværeste, man kan træffe. Det er ikke nogen hemmelighed, at det er en udfordring at holde fast i rygestoppet. Men det er muligt! Det kræver blot et konstant fokus og en stærk viljestyrke.

Personligt var det, og er stadig, den bedste beslutning, som jeg nogensinde har truffet. Det var også den sværeste, og selv om jeg holder det flot, så falder jeg stadig i, hvis jeg f.eks. drikkeralkohol i sociale sammenhænge. Det vigtigste er, at man gør en indsats for det!

Her er et par tips og mine personlige oplevelser, som vil hjælpe dig med at gøre det lettere at kvitte røgen og holde styr på dit rygestop. 

Tip 1: Find din motivation

I manges tilfælde kommer motivationen til et rygestop automatisk, når de skal til at have børn. For andre er det når de indleder et romantisk forhold, til en ikke ryger. For andre igen, er det noget helt tredje. 

Du skal først og fremmest finde ud af, hvorfor du ønsker at kvitte røgen. Er det for din sundhed? For at spare penge? For at føle dig bedre? Det er afgørende, at du finder ud af, hvad der motiverer dig til at kvitte røgen for at holde fast i dit rygestop. Motivation er nøglen! Hvis du ikke er motiveret for det, så viser undersøgelser at 90 % af rygestop failer.

Da jeg for nogle år siden besluttede mig for at kvitte røgen, var det fordi jeg indså, at det påvirkede min mentale og fysiske sundhed negativt. Det var ikke en nem beslutning, men jeg blev motiveret af tanken om at kunne trække vejret lettere og føle mig bedre. Derudover er jeg også den “heldige” ejer af en kronisk sygdom, som blev meget påvirket af røgen, men det gjorde det ikke nemmere at stoppe. Ikke før man finder sin motivation, kan man komme i gang med et effektivt rygestop.

Tip 2: Skab et støttende miljø

Når man kvitter røgen, kan det hjælpe at have et støttende miljø omkring sig. Det kan være venner og familie, der støtter dig og holder dig motiveret. Det kan også være andre, der har kvittet røgen, som du kan tale med om dine oplevelser.

Jeg talte i sin tid med nogle af mine venner, der havde kvittet røgen, og de gav mig gode råd og vejledning. Det hjalp mig med at holde fast i rygestoppet og gav mig styrken og motivationen til at fortsætte.

Dertil er det selvfølgelig også vigtigt, at holde sig selv væk fra det omvendte af et støttende miljø. For mig er især alkohol og fester det farligste, og også grunden til, at jeg fortsat ryger en gang imellem. Men at holde sig fra det (under Corona) gav mig muligheden for at stoppe med at ryge i dagligdagen. 

Tip 3: Forsøg at reducere dine rygevaner gradvist

Du skal ikke forvente, at du kan kvitte røgen med det samme. Det er vigtigt at starte langsomt og reducere dine rygevaner gradvist. Dette giver dig mulighed for at lære nye vaner og erstatte de gamle. Du kan enten gå ned i antallet af cigaretter, som du ryger dagligt, eller sige til dig selv, at der kun er visse tidspunkter, hvor du må ryge på. På den måde ændrer du din krops rutiner. Prøv også så småt at ændre de rutiner som kroppen allerede har fået ind. Mange har f.eks. en rutine med at ryge lige efter et måltid.

Jeg begyndte med at reducere antallet af cigaretter, som jeg røg hver dag, indtil jeg kunne stoppe helt. Det sammen med de nedenstående to tips gav mig mulighed for at lære nye vaner og erstatte de gamle, og det gjorde det lettere at holde styr på rygestoppet.

Tip 4: Damp dig til et rygestop

Damp kan være en effektiv måde at skære ned på dit forbrug af tobak og andre stoffer, der indgår i cigaretter. Dette er et godt alternativ til at kvitte røgen, da det er mindre skadeligt for din sundhed.

Jeg begyndte at bruge damp som en måde at reducere mine cigaretvaner. Det hjalp mig med at skære ned på tobakken gradvist, og det gjorde det lettere for mig at holde fast i rygestoppet. Jeg benyttede mig af et mærke, som ikke længere eksisterer (Vuse), som var pod baseret. Det vil sige, at man selv kunne sætte den pod i, som man ønskede, med forskellige smage og forskellig nicotin styrke. På den måde startede jeg ud på 12mg nicotin og gik helt ned til 0. Da jeg var på 0 fortsatte jeg med det indtil det kun var rutiner og vaner tilbage, og så til sidst stoppede jeg. 

Jeg er sikker på, at der fortsat findes lignende løsninger på markedet, men det er nok noget man skal researche sig til.

Tip 5: Læs bogen ”Endelig ikke ryger”

Bogen ”Endelig ikke ryger” skrevet af Allen Carr er en stor hjælp til at kvitte røgen. Den giver dig praktiske og effektive værktøjer til at kontrollere dine tanker og vaner og erstatte dem med nye.

Jeg læste bogen ”Endelig ikke ryger” og fandt ud af, at jeg kunne bruge de værktøjer, som den gav mig, til at styre mine tanker og vaner. Det hjalp mig med at holde fast i rygestoppet.

Prøv eventuelt at læse min anmeldelse af bogen “Endelig Ikke ryger” her.

Tip 6: Brug nikotinprodukter

Nikotinprodukter som nikotinplastre, tyggegummi eller inhalatorer kan hjælpe dig med at kontrollere din trang til at ryge. Dette er et godt alternativ til at kvitte røgen, da det hjælper med at reducere det skadelige indtag af tobak.

Da jeg stoppede med at ryge fik jeg tit flashbacks/dyb lyst og abstinenser. Selv i lang tid efter blev jeg ramt af cravings. Selv om jeg har min damper (nu uden nikotin), så er det ikke altid at det er nok, så selv nu har jeg altid nikotintyggegummi liggende i min jakkelomme. 

Tip 7: Få hjælp fra en professionel

Der var engang et negativt stigma ved at få hjælp fra en professionel, men hvad pokker betyder det? Det vigtige er vel at man holder op?

At få hjælp fra en professionel, såsom en læge eller en rådgiver, kan være nyttigt, når man kvitter røgen. Dette er en god måde at få støtte og vejledning på, når man forsøger at holde fast i sit rygestop.

Jeg tilmeldte mig i sin tid et rygestopkursus i min kommune, der fik jeg hjælp fra en rådgiver, som hjalp mig med at ændre mine tanker og vaner, og det gav mig styrken og motivationen til at holde fast i rygestoppet. Det skal dog siges at især damp og bogen var de ting som virkede bedst for mig.

Rygestopkurser kan ofte findes gratis, og man kan tilmelde sig her.

Konklusion

Selvom det kan være en udfordring at kvitte røgen, er det muligt. Ved at følge disse tips og personlige anekdoter, kan du holde styr på dit rygestop og ende med at være et lykkeligere og sundere menneske. 

Det er vigtigt at man husker, at hvad der virker som nogen, ikke nødvendigvis er det som virker for dig. Du skal finde din egen vej til rygestop, og en god start er at forsøge med de tips, som jeg har nævnt her. De kan kombineres eller forsøges hver for sig, men jeg er sikker på, at du nok skal finde din vej. 

Held og lykke med dit rygestop! Jeg tror på dig!

Husk at du kan finde mere information om rygestop her

Relaterede indlæg

Spændende indlæg fra andre kategorier